Hoe kies je de juiste videograaf?

Het klinkt misschien cliché, maar dat is natuurlijk niet voor niets, de blijvende herinnering d.m.v. film is onbetaalbaar.  Toch hoor ik vaak dat bruidsparen het niet kiezen voor een trouwfilm, omdat zij zichzelf niet graag terug zien op beeld. Zonde! Op jullie bruiloft zijn jullie op jullie mooist, jullie gasten hebben hun best gedaan om door een ringetje te halen en jullie hele dag is van begin tot eind fantastisch geregeld en dat doe je niet snel nog een keer over 😉

Maar hoe kies je dan de juiste videograaf voor jullie bruiloft?

Een blijvende en bewegende herinnering aan jullie fantastische bruiloft. Jouw verloofde die jou een liefdevol aankijkt. Je vader dansend op beeld, die je in al die jaren nog nooit hebt zien dansen. Die stoere broer die stiekem tocht wel tranen wegpinkt (al ontkent hij het ongetwijfeld).  Dat zijn de momenten die jullie trouwvideo zo onmisbaar maken. Hieronder geef ik jullie tips waarmee jullie de zoektocht naar de voor jullie juiste videograaf (hopelijk) makkelijker kunnen maken. 

Style & kleurgebruik

Bekijk van te voren verschillende trouwvideo’s. Op die manier doen jullie inspiratie op, maar zo weet je ook wat je wel mooi vindt en wat je absoluut niet wilt. Wat voor soort shots vinden jullie mooi? Detailshots van bijvoorbeeld aankleding, kleding of emoties of juist overzichtshots? Maar ook of jullie de trouwgelofte wel of niet terug willen horen op video. Dit zijn ook altijd vragen die ik jullie stel tijdens een kennismaking. Wat spreekt jullie aan, hoe zien jullie het voor je?

Het kleurgebruik van trouwvideo’s verschilt heel erg per videograaf. Zelf houd ik van kleurechte beelden. Ik vind dat als jij blond haar hebt, blauwe ogen en een  witte jurk, dat deze dan ook die kleur moeten zijn in jullie video. Dat je over zeg 10 jaar terug kijkt en écht weer weet hoe alles was.

 

Werkwijze

Qua werkwijze zijn er veel uiteenlopende te vinden onder videografen. Wil je dat je geregisseerd wordt op de dag zelf, dat je gepositioneerd wordt om een shot te kunnen maken? Of spreekt het jullie meer aan dat jullie dag journalistiek wordt vastgelegd? Dit laatste is hoe ik te werk ga. Ik leg jullie dag vast hoe het gebeurd, leg geen momenten stil en onderbreek jullie dag niet. Ik ben zo onzichtbaar mogelijk aanwezig op jullie dag. De ene keer doe ik dat door letterlijk op te gaan tussen jullie gasten, de andere keer door mijzelf verdekt op te stellen.  

 

Een ander onderdeel dat onder werkwijze valt is bijvoorbeeld ook of de videograaf gebruik maakt van een drone, hoe gaat de videograaf om als er vervanging nodig is en hoelang moeten jullie wachten op jullie trouwvideo nadat jullie bruiloft is geweest? 

Levering

Nog iets om over na te denken waar je misschien niet gelijk bij stil staat: hoe willen jullie het liefste dat jullie trouwvideo geleverd wordt? Ik lever mijn video’s standaard op een USB stick en vanaf een bepaald aantal uren zit er ook standaard een tof videoboek bij (en anders is deze bij te boeken). Maar bij sommige videograven krijgen jullie jullie video alleen via een download linkje toegestuurd. Of anderen leveren de video aan op een DVD, maar als je geen DVD speler hebt, dan kun je dus ook de video helemaal niet terug kijken.

Nog iets om over na te denken waar je misschien niet gelijk bij stil staat: hoe willen jullie het liefste dat jullie trouwvideo geleverd wordt? Ik lever mijn video’s standaard op een USB stick en vanaf een bepaald aantal uren zit er ook standaard een tof videoboek bij (en anders is deze bij te boeken). Maar bij sommige videograven krijgen jullie jullie video alleen via een download linkje toegestuurd. Of anderen leveren de video aan op een DVD, maar als je geen DVD speler hebt, dan kun je dus ook de video helemaal niet terug kijken.

Ervaring

Naast style en werkwijze is ervaring met het filmen van bruiloften belangrijk. Het filmen van een bruiloft is wel even wat anders dan een speelfilm of zakelijke video waarbij van alles van te voren wordt geregisseerd en waar je momenten opnieuw kunt doen voor de opnames. Tijdens een bruiloft gebeuren altijd onverwachte dingen.  Tijdens jullie bruiloft gebeuren namelijk niet alleen dingen die in het draaiboek te vinden zijn. Het zijn juist die momenten die je niet in het draaiboek terug kan vinden die jullie trouwfilm zo ontzettend bijzonder maken. Inmiddels heb ik het geluk dat ik al meer dan 5 jaar mee mag draaien. En ik kan je zeggen met meer dan 50 bruiloften dat geen enkele (en dan bedoel ik ook écht géén enkele) bruiloft identiek is.

Lees ook reviews van andere bruidsparen die jullie zijn voorgegaan. Via The Perfect Wedding (TPW) kunnen bijvoorbeeld bruidsparen hun ervaring achterlaten. TPW checkt ook of de reviews uniek zijn en als leverancier kun je geen reviews laten verwijderen hierop. 

Klik!

Dit is misschien wel het aller belangrijkste!!!! Wat ik ALTIJD adviseer: kies ook met je gevoel! Je kan nog zo verliefd zijn op de trouwvideo’s die een videograaf maakt, maar als die welbekende klik er niet is, dan moet je echt niet voor die videograaf kiezen. Ik zeg het ook altijd als we een kennismaking hebben of ik je op een trouwbeurs spreek: “Zorg dat je een klik voelt”. Ook ik kijk vanuit mijn kant als videograaf n.a.v. ons gesprek of ik de klik voel, maar ook of ik inderdaad bij jullie dag pas. Want misschien hebben jullie, zonder dat je het door hebt, toch bepaalde wensen die niet helemaal aansluiten bij mijn style en manier van werken. Ik zou het zonde vinden als je verkeerd kiest. 

Prijs

Er zijn dus verschillende stijlen, maar ook kun je videografen voor verschillende prijzen vinden. Het is dan ook de vraag wat jullie trouwvideo jullie waard is. Ik weet als geen ander dat een trouwvideo vaak als extra wordt gezien. Maar vergeet niet dat je na jullie bruiloft de foto’s en de video alleen nog hebt om de dag lekker te kunnen herbeleven. En zeg nou zelf je kijkt een video toch vaker terug dan dat je je trouwjurk nog eens aantrekt 😉

Tot slot

Ik hoop dat mijn tips hierboven jullie zoektocht wat makkelijker maken naar de voor jullie juiste trouwvideograaf. 

Mochten jullie nog vragen hebben of wat over mij of mijn werk willen weten? Stuur mij dan een berichtje via het contactformulier of WhatsApp en ik help jullie graag verder!